Rekreační chata Ústupky

s výhledem na sečskou přehradu

Lokalita

Pozemek určený pro novostavbu chaty je součástí rekreační oblasti u vodní nádrže Seč v chatové oblasti Ústupky.  Lokalita se nachází v Chráněné krajinné oblasti Železné hory, jejíž správa definuje požadavky pro jednotlivé stavby.

Řešená parcela č. 388/3 má plochu 1305 m2 a zahrnuje včetně pozemku pro stavbu i příjezdovou cestu o ploše 382 m2. Vlastní stavební parcela je obdélníkového tvaru a je orientovaná úhlopříčně na jihozápadním svahu. Parcela, ač se nachází uvnitř chatové oblasti, má díky svažitému terénu výhled z nejvyššího místa parcely na Sečskou přehradu.

Okolní zástavba lokality je různorodá, jak po stránce kvality architektury, tak dle orientace v terénu a výšky zástavby. Lokalitu tvoří malé rekreační chatové objekty do dvou nadzemních podlaží se sedlovým či pultovým typem zastřešení. Objekty jsou od sebe odděleny ploty a doplněné zelení. V současné době se na pozemku nacházejí pouze betonové desky po původních objektech, studna a vzrostlé stromy, z nichž některé jsou dožilé a hrozí při náporu větru jejich vyvrácení. Limitou pozemku je protékající strouha v severovýchodní části parcely.

Idea

Navržený objekt chaty je utilitární hmotou klasického tvarosloví domu se sedlovou střechou. Umístění domu v severním rohu parcely je logickým osazením, využívající možnost výhledu na vodní plochu.

Vytvořili jsme jednoduchý a kompaktní domek, který je rozměrově minimální, ale zabezpečí komfortní rekreaci čtyřčlenné rodiny v průběhu celého roku. Prostory jsou koncipovány tak, aby umožnily využití pro náhodné přenocování návštěv.

Pravidelný obdélníkový půdorys chaty byl v patře šikmo seříznut, abychom natočili výhled z patra domu na vodní hladinu Sečské přehrady přes střechy sousedních chat. Toto sešikmení umožnilo vytvoření kryté terasy v přízemí domu.

Chata je umístěna do severního rohu parcely, tj. v nejvyšším místě parcely a to umožňuje jak ideální výhled z domu, tak i to, že ostatní plocha parcely využívá své otevření slunci. V západním rohu parcely jsme umístili malou kůlnu pro sportovní náčiní a zahradní potřeby. Kůlna je malým objektem s plochou střechou, která nebrání výhledu na přehradu a zároveň vytváří vizuální hradbu pro intimní prostředí terasy domu.

Architektonické řešení

Přízemí dvoupodlažní chaty tvoří společné prostory. Do chaty lze vstoupit přes krytý prostor v exteriéru, kde je umístěna lavice s možností odložení nejsvrchnějšího oděvu a bot. Závětří je možné uzavřít z obou stran skleněnými dveřmi.

Při vstupu do chaty je za dveřmi umístěna velká vestavná skříň nahrazující skříně v jednotlivých pokojích. Úložný prostor plynule přechází do technické místnosti s pračkou. Na ní navazuje koupelna se sprchovým koutem. Po levé straně se rozkládá obytná část s kuchyňskou linkou. Ve středu chaty je mezi stěnami sevřeno schodiště, které je odlehčeno lehkou ocelovou konstrukcí v horní části.

Prostor pod schodištěm je využit jako úložný prostor přiléhající ke kuchyni a nejnižší stupně schodiště zároveň slouží jako zásuvky. Při využití rozkládací pohovky jako dalšího místa pro přespání lze obytnou část rozdělit lehkou posuvnou stěnou od jídelního prostoru a kuchyně. Prostoru dominují minimalistická černá kamna, která rozvádí teplo po celé chatě, díky mřížce ve stěně v patře chaty.

Druhé patro chaty je navrženo pro spánek čtyř až sedmi osob. V nejlukrativnější části s výhledem na vodu je situována ložnice rodičů. Jedním z požadavků investora bylo umístění WC do patra chaty. Nachází se po levé straně schodiště. Na opačné straně je symetricky umístěn uzavíratelný úložný prostor.

Na opačné straně chaty je umístěn velký dětský pokoj, který lze posuvnou stěnou rozdělit na dva samostatné prostory.  Vysoké podkroví chaty bylo v rámci pokoje využito pro další spací místo, které je přístupné po žebříku z jednoho z dětských pokojů.

Klient

  • soukromá osoba

Stupeň

  • 2018 – studie